POATE CSALB SĂ VERIFICE LEGALITATEA CLAUZELOR UNUI CONTRACT?

Cu privire la analiza sau verificarea legalității unor clauze din contractul pe care îl aveți încheiat, Centrul nu are atribuția de a interveni, ci de a facilita legătura între dumneavoastră și comerciant, în cazul în care doriți să discutați și negociați o problemă (ce poate decurge din respectivele clauzele contractuale).

Astfel, angajații și colaboratorii CSALB nu pot oferi consultanță juridică decât pe chestiuni legate de procedurile SAL. Consumatorii care se adresează Centrului sunt cei care depistează eventuale nereguli în contractele lor, încheiate cu instituțiile de credit sau leasing, și le menționează în scris atunci când completează cererea.

Centrul SAL Bancar oferă platforma și suportul pentru ca actul de conciliere sau arbitraj să se desfașoare în cele mai bune condiții, dar calificarea unei clauze contractuale ca fiind abuzivă reprezintă prerogativa instanțelor de judecată. În cadrul CSALB se pot discuta și se pot negocia anumiți parametri contractuali care, în funcție de particularitățile fiecărui caz, pot fi ajustați astfel încât să conducă la o reechilibrare a drepturilor/obligațiilor părților, astfel încât acestea să-și poată îndeplini aceste obligații.

 

COMUNICAT DE PRESĂ ÎN ATENȚIA CONSUMATORILOR DE SERVICII FINANCIAR-BANCARE