CONCILIEREA, DISPONIBILĂ ȘI PERSOANELOR JURIDICE

În relație cu persoanele juridice CSALB poate soluționa doar litigii care au ca obiect serviciile/instrumentele de plată sau emiterea de monedă electronică.

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în Colegiul CSALB: „Există posibilitatea negocierii prin CSALB  a unei nemulțumiri, a unui diferend între o persoană juridică și o instituție financiar-bancară în ceea ce privește litigiile din domeniul plăților. Există deja în acest domeniu, al serviciilor de plată, un prim dosar soluționat de CSALB. Cele două părți, o persoană juridică și banca înțelegându-se prin intermedierea unui conciliator, colaborator al CSALB.”

 

„Teoretic, CSALB poate concilia și relația dintre bănci și persoane juridice încă din 2020, însă unele mecanisme par uneori prea utile ca să fie și adevărate. Poate de aceea abia în anul 2022 s-a înregistrat prima conciliere dintre persoane juridice, în România. În cei doi ani de când serviciile noastre se adresează și persoanelor juridice, Centrul a primit doar 9 cereri de conciliere de la diverse companii. Aproape toate vizează costul creditelor contractate și nu au ca obiect serviciile/instrumentele de plată sau emiterea de monedă electronică, singurele categorii de spețe pe care le putem supune negocierii, potrivit legii”.