COSTUL CREDITULUI ȘI RESPONSABILITATEA BĂNCILOR

Este necesar să vă asigurați că aveți posibilitatea respectării pe termen lung a clauzelor contractului, așadar, ar trebui să aveți asigurată stabilitatea unui venit cel puțin egal cu cel pe care îl aveți la data contractării creditului. 

Există deja câteva intrumente care vă pot ajuta în stabilirea aspectelor legate de situația dumneavoastră financiară, precum și organizarea finanțelor, sunt calculatoarele financiare oferite de Finzoom și Conso pe care le puteți accesa la următoarele linkuri:

www.finzoom.ro/calculatoare  

www.conso.ro/calculator

Totodată, un aspect pe care este recomandat să îl luați în calcul la momentul contractării, în cazul în care doriți să aduceți ca parte în contract un coplătitor, este ca situația financiară a acestuia să corespundă recomandărilor și indicațiilor anterioare. De asemenea, vă recomandăm să aveți în vedere stabilitatea relației și gradul de încredere pe care îl aveți în persoana care doriți să fie coplătitor.

DAE (Dobânda Anuală Efectivă), o regăsești sub formă procentuală și reprezintă costul total al unui credit. Ea este folosită în încercarea de a compara două credite. Cum se calculează DAE: https://www.finzoom.ro/calculatoare/calculator-credite

Irina Chițu, analist financiar Finzoom.ro: “La ce trebuie să fii atent în momentul în care faci un credit? Să compari toate ofertele din piață după dobânda anuală efectivă, adică costul total al creditului, care include atât dobânzi, cât și comisioane pe toată perioada creditului și să alegi dobânda anuală efectivă cea mai mică.”

https://www.youtu.be/0RIjF6B35YU

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB: “E bine ca băncile să ia măsuri din perspectiva prevenirii, înrăutățirii situației fiecărui consumator în parte și să încerce să găsească soluții înainte de a veni la CSALB de soluționare a problemei respectivului consumator prin găsirea unei variante de rezolvare a incapacității, eventual, de plată în care este consumatorul respectiv.”