CELE MAI IMPORTANTE CLAUZE DIN CONTRACTUL DE CREDIT

În primul rând, puteți solicita orice fel de informație/explicație (referitoare la clauzele din contractul respectiv) din partea reprezentanților băncii/IFN-ului. Asigurați-vă că cereți toate detaliile pe care doriți să le știți cu privire la clauze, condițiile generale și costurile pentru diferite operațiuni pe care le puteți desfășura.

Exercitați-vă dreptul de a citi contractul în întregime. Puteți solicita băncii o copie sau un draft al contractului pe care să îl parcurgeți în timpul ales de dumneavoastră, astfel încât semnarea acestuia să se facă în condiții de transparență și informare corectă.

Este recomandat să citiți cu atenție contractul și să îl semnați doar în momentul în care sunteți convins că l-ați înțeles pe deplin. În orice moment puteți cere lămuriri suplimentare reprezentanților băncii/IFN-ului, iar aceștia au obligația de a vi le furniza.

Analizați variantele, în cazul în care vi se pare că draftul inițial de contract nu vă întâlnește așteptările. Întrebați reprezentanții băncilor/IFN-urilor cu privire la posibilitatea unei oferte personalizate și analizați-le în amănunt.

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB: “Cele mai importante clauze dintr-un contract de credit sunt acelea legate de perioada de rambursare, comisionare, preț. Să pună întrebări, să lămurească ce anume prevede contractul respectiv din perspectiva costurilor și să nu semneze imediat contractul de credit. Au această posibilitate potrivit legii, să amâne perioada de semnare.”

 

https://youtube.com/shorts/G0oKdx_sJD0

Irina Chițu, analist financiar Finzoom.ro: “În momentul în care vrem să ne luăm o locuință prin credit în primul rând ne uităm să avem nevoie de acel credit, în al doilea rând ne facem un calcul câtă casă ne permitem și formula este: patru venituri anuale ale familiei să fie casa pe care vrem să o cumpărăm. Nu ne ducem niciodată să ne împrumutăm mai mult de 20-25% din venitul familiei.”

 

https://csalb.ro/informari/comunicate-de-presa-in-atentia-consumatorilor-de-servicii-financiar-bancare/