CUM ȘTIU CE TIP DE CREDIT SE POTRIVEȘTE NEVOILOR MELE?

Primul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este faptul că orice fel de împrumut la bancă ar trebui făcut doar în condițiile în care acesta reprezintă o nevoie ce nu poate fi gestionată într-un alt mod.

Există mai multe tipuri de credite/împrumuturi care se pot face la o bancă: Creditul de consum mai este numit și credit de nevoi personale. Este un împrumut care nu trebuie justificat (comerciantul nu trebuie să cunoască scopul acestuia sau motivația dumneavoastră). Acesta se încheie pe o perioadă de maxim cinci ani de zile și nu necesită un avans din partea consumatorului.

Creditul cu ipotecă (credit ipotecar) este un împrumut pe care consumatorul îl face de la comerciant și în cadrul căruia garantează cu proprietatea pe care o cumpără cu ajutorul acelui împrumut. În cazul în care garanția este reprezentată de un alt imobil, creditul este unul imobiliar. Aceste tipuri de credite necesită depunerea unui avans de minim 15% (cu cât mai mare avansul achitat, cu atât mai mică datoria) și pot fi încheiate pe o perioadă de până la 35 de ani.

Creditul de nevoi personale cu ipotecă împrumută caracteristicile celor enumerate mai sus, în sensul că suma împrumutată nu necesită justificări sau avans, dar se poate garanta cu o proprietate. În cazul acestui tip de credit, perioada de rambursare rămâne de maxim cinci ani de zile.

 

DIFERENȚA DINTRE CREDITE IPOTECARE ȘI IMOBILIARE: La un credit ipotecar se pune ipotecă pe proprietatea cumpărată, iar la creditul imobiliar poți aduce ca garanție un alt imobil (al părinților, al tău, al unei terțe persoane), dar se pune ipotecă pe un alt imobil decât ceea ce cumperi (imobil sau teren).

Creditele pe card sunt împrumuturi care se pot acorda rapid, direct pe card. Dobânzile acestui tip de credit sunt mai mari decât cele ale unui credit de consum.

Creditele acordate de IFN-uri sunt împrumuturi care se pot face în cazul consumatorilor care nu îndeplinesc criterii cerute de o bancă ori au nevoie rapidă de sume mai mici. Aceste împrumuturi se acordă mai ușor (nu impun aceleași condiții ca băncile), însă sunt mult mai scumpe. Pentru informații detaliate cu privire la tipurile de credite, condiții și alte resurse de informare cu privire la elemente financiar-bancare pe care trebuie să le aveți în vedere în cazul accesării unui credit, accesați următorul link: https://www.finzoom.ro/articole/sfaturi/spune-i-da-doar-cred~4274dd08-ad29-40a7-aa71-4277cf7230be/ 

Bogdan Neacșu, președinte Asociația Română a Băncilor: „Noi încercăm să le explicăm și să-i învățăm pe clienți să încerce să anticipeze, să se uite pe un orizont un pic mai lung decât luna viitoare. Noi suntem aici, ca bănci, cu toate serviciile pregătite, nu ne-am modificat apetitul pentru risc. Deci banii sunt în siguranță… Au fost și sunt în siguranță”

https://youtube.com/shorts/N1eO85kGE30

Dana Dima, vicepreședinte BCR: „Noi numim antrenează-te înainte de cursă! În primul rând trebuie să înțeleagă că este o cursă lungă, mai ales la un credit imobiliar. Și să se gândească la toate perioadele din viață care urmează să fie în acea cursă. Dacă este tânăr să se gândească că va avea un copil, că urmează să își perfecționeze studiile. Să încerce să pună deoparte ratele să vadă dacă are o disciplină financiară.”