GRADUL DE ÎNDATORARE

Primul lucru de care este necesar să țineți cont în momentul în care doriți să contractați un serviciu sau produs financiar este gradul de îndatorare de la momentul respectiv. Gradul de îndatorare reprezintă acel procent din venitul lunar pe care instituția financiară consideră că un consumator îl poate aloca plății unei rate pentru credit.

Conform Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 6/2018, noţiunea de grad de îndatorare se referă atât la persoane fizice, cât şi la instituţii bancare. Valoarea maximă a gradului de îndatorare este stabilită de BNR la începutul anului sau atunci cand situaţia economică o impune. Mai multe detalii cu privire la gradul de îndatorare în care vă încadrați dumneavoastră îl puteți primi de la reprezentanții instituțiilor financiar bancare sau nebancare de la care doriți să accesați un produs sau serviciu.

Gradul de îndatorare este unul dintre criteriile care intră în procesul de evaluare a situației dumneavoastră financiare (scoring) efectuat de instituția financiară în momentul în care solicitați un credit.

Scoringul reprezintă un punctaj al situației dumneavoastră financiare, pe baza căruia comerciantul decide dacă poate acorda creditul sau nu. O detaliere a scoringului o găsiți la următoarea adresă web: Ce este Scoring-ul si ce Rol are in Obtinerea unui Credit?

 

Irina Chițu, analist financiar Finzoom.ro: “Prima rată dintr-un credit se ia în considerare la calculul gradului de îndatorare, care în România este de maxim 40% pentru creditele în lei și maxim 20% pentru creditele în valută. Toate creditele tale, toate ratele la creditele tale, carduri de credit, overdraft, nu au voie să depășească 40% din propriul venit.”