Comunicat 26.06.2017: Informare pentru consumatori cu privire la modul în care pot fi reprezentați la CSALB

Consumatorii pot apela singuri la serviciile gratuite ale CSALB sau pot fi reprezentați de avocați. De asemenea, pot fi reprezentați de asociațiile de protecție a consumatorilor sau de către alte terțe persoane.

În urma întrebărilor repetate venite de la consumatori, referitoare la posibilitatea de a fi reprezentați în procedurile SAL gestionate prin intermediul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), facem următoarele precizări:

  • Doar consumatorii sunt cei care pot sesiza CSALB și pot trimite o cerere de soluționare alernativă a unui litigiu cu un comerciant (bancă comercială, IFN, casă de amanet, casă de ajutor reciproc etc. – orice entitate a cărei activitate este reglementată, autorizată şi supravegheată/monitorizată de Banca Națională a României).
  • Consumatorii pot apela singuri la serviciile gratuite ale CSALB sau pot fi reprezentați de avocați. De asemenea, pot fi reprezentați de asociațiile de protecție a consumatorilor sau de către alte terțe persoane (în ultimul caz fiind necesară și o împuternicire notarială).
  • Consumatorii sunt cei care optează pentru una dintre cele două proceduri administrate de CSALB, proceduri finalizate cu propunerea sau cu impunerea unei soluții. Însă, este necesar ca și comercianții să-și dea acordul de intrare într-una dintre aceste proceduri.

Vă reamintim că CSALB este o entitate independentă, apolitică, non profit, de interes public, înființată prin Ordonanța Guvernului nr. 38/2015. Scopul CSALB este de a administra infrastructura necesară soluționării alternative a litigiilor dintre consumatori și instituțiile financiar-bancare în mod echilibrat, rezonabil, rapid și în afara instanței, prin colaborare cu experți în domeniul financiar-bancar (Conciliatori) care, în funcție de procedura aleasă de părți, pot propune sau impune o soluție de rezolvare a litigiului.

Conciliatorii sunt persoane cu pregatire juridică sau economică în domeniul financiar-bancar, cu experiență în exercitarea unei activități juridice sau economice de cel putin 10 ani. Lista conciliatorilor care colaborează cu CSALB poate fi consultată pe site-web www.csalb.ro.