Comunicat de presă: Profilul consumatorului CSALB 20.03.2018

Profilul consumatorului CSALB: Bărbat din Bucureşti, cu vârsta cuprinsă ȋntre 31 şi 50 ani, cu o problemă la creditul luat de la bancă și care lucrează online/pe email cu Centrul.

Majoritatea românilor care aleg să își rezolve diferendele cu băncile pe cale amiabilă, prin intermediul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), sunt bărbați, provin din mediul urban, au vârste cuprinse între 31 și 50 de ani și au o problemă cu împrumutul la bancă, potrivit unei analize realizate la începutul anului de către CSALB.

CSALB a analizat cele aproape 750 de cereri conforme primite ȋn cursul anului 2017 şi ȋn primele luni din 2018 şi a realizat profilul consumatorului care apelează la serviciile Centrului. Datele arată că bărbaţii sunt mai ȋnclinaţi către rezolvarea conflictelor cu băncile prin intermediul Centrului (60%), acest lucru fiind explicat şi prin faptul că bărbații accesează ȋntr-o proporţie mai ridicată credite bancare.

Cererile provin, ȋntr-o proporţie covârşitoare (88%), din mediul urban, iar modalitatea preferată de interacţiune cu CSALB este online, 83% dintre solicitări fiind transmise pe e-mail.

În acelaşi timp, consumatorii care apelează la serviciile CSALB provin, ȋn cea mai mare parte, din populaţia activă, datele analizei arătând că aproximativ 63% dintre aceştia au vârste cuprinse între 31 și 50 de ani. Interesant este faptul că un procent semnificativ, de circa 16%, provine din rândul persoanelor aflate aproape de sau la vârsta pensionării (ȋntre 61 şi 80 de ani).

Regiunea București-Ilfov, cea mai dezvoltată zonă a țării, se află în fruntea clasamentului în profil teritorial, cu aproape 50% dintre cererile conforme primite la CSALB. La nivelul provinciei, cele mai multe cereri sunt din judeţul Iaşi (4,1%), urmat de Constanţa (2,9%), Prahova (2,73%) şi Argeş (2,5%).

„La împlinirea a doi ani de funcționare, am decis să analizăm datele privind solicitările primite la Centru, iar rezultatele s-au dovedit a fi valoroase pentru noi. De exemplu, cei mai mulți consumatori care apelează la noi preferă să comunice online, ceea ce ne-a confirmat faptul că CSALB oferă un mare avantaj în acest sens, în condițiile în care nu este necesară prezența consumatorului la Centru pentru soluționarea litigiilor. CSALB a apărut ca o necesitate în domeniul financiar-bancar, pentru a ajuta consumatorii să își soluționeze problemele pe care le au cu băncile, pe cale amiabilă, fără a merge în instanță, iar noi suntem pregătiți să oferim infrastructura necesară, adaptată fiecărui tip de consumator”, a declarat Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB.

Orice consumator care are un contract cu o instituție financiar – bancară cu sediul în România, poate apela la serviciile CSALB, indiferent dacă locuiește în România sau în străinătate.

În primele două luni și jumătate din 2018, aproape jumătate dintre cererile conforme au fost transformate în dosare, adică acceptate de bănci sau IFN-uri pentru a fi rezolvate la CSALB, în timp ce 32% se află în faza de filtru (analiză internă a documentelor trimise de consumatori).

Potrivit datelor centralizate de CSALB, 90% dintre solicitări se referă la credite, în timp ce doar 10% reprezintă probleme din sfera altor servicii bancare sau leasing.

Astfel, cele mai multe solicitări primite de la consumatori în primii doi ani de activitate se referă la diminuarea soldului creditului, eliminarea unor comisioane (de administrare, de urmărire, de risc, de monitorizare), reducerea sau recalcularea dobânzilor, eliminarea anumitor clauze contractuale, probleme cu transferurile bancare, probleme referitoare la executarea silită, reeșalonarea, refinanțarea sau rescadenţarea creditului, repunerea în graficul de rambursare, restituirea unor comisioane (de administrare, de analiză, de risc, de urmărire), restituirea unor sume sau scoaterea din Biroul de Credit.